Европейската централна банка  ще направи всичко необходимо“, за да спре

...
Европейската централна банка  ще направи всичко необходимо“, за да спре
Коментари Харесай

ЕЦБ е готова да направи „каквото е необходимо“, за да спре инфлацията

Европейската централна банка  ще направи „ всичко належащо “, с цел да спре превръщането на актуалната повишена инфлация в непрекъсната. Това съобщи членът на Управителния съвет на ЕЦБ Янис Стурнарас, представен от Блумбърг.

Коментарът му е отпратка към изявлението на някогашния началник на ЕЦБ Марио Драги, който през юли 2012 година избави еврото от евентуален колапс като сподели, че Европейската централна банка ще направи „ каквото е належащо “, с цел да отбрани Еврозоната, успокоявайки финансовите пазари.

„ Ще създадем каквото е належащо – и ще спра дотук, защото сме в интервал на мъртвило, с цел да не позволим краткотрайната инфлация да стане структурна и непрекъсната ", сподели гуверньорът на Гръцката централна банка по време на Седмия стопански конгрес в Делфи.

Периодът на мъртвило, за който той приказва, се отнася към практиката на централните банкери да не дават обществени мнения преди идно взимане на решение за лихвените проценти. Управителният съвет на ЕЦБ ще се срещне в четвъртък, с цел да дискутира проектите си за понижаване на тласъците на фона на рекордната инфлация от 7,5% в еврозоната.

„ Има поредност от шокове от страна на предлагането, пандемията не можеше да бъде планувана, нито пък войната в Украйна ", сподели Стурнарас. „ Това провокира доста висока инфлация. Можеше да я унищожим за месец, в случай че искахме, само че това ще убие и стопанската система “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР